Ez itt kérem szépen LGB kis házi agyzsugorítója lenne. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg internet szolgáltatóját, vagy leginkább tűrjön csendben.

2007. december 20., csütörtök

A nyelv, az ember és a genetika

Akivel nagyjából rendszeres kapcsolatot tartok, azok tudják, hogy mostanában új mániám van: finnül akarok megtanulni (najó, inkább csak tanulni). Hogy miért is? Mindig is érdekeltek a nyelvek, elkezdtem én már klingont tanulni, latint és ógörögöt is. Azért lássuk be: a finn sokkal reálisabb elképzelés: azt legalább beszélik nagyjából hat millióan, ráadásul nyelvrokonaink is, a rokonságot meg illik ápolni, ugyebár. Érdekes egy példány ez a finn, a nyelvtan kb annyira kitolás, mint a magyarban, nem hiába rokon :) Viszont megdöbbentő dologra jöttem rá tegnap! Édesapámmal ICQ-ztam, és bejelentettem neki, hogy én biza' finnül fogok tanulni. A reakció (cut&paste):

Örülök ennek a hírnek! Ugyanis egy pár hete elhatároztam, ha már valahogy elbotorkálok angolban, Finnül fogok tanúlni, meg eszperantóúl..Rádióamatőrök sokan vannak egy nagy családként eszperantó nyelven! [nem idézem tovább, de késöbb még az albánt is előhozta, hogy érdekli]

Leesett az állam ... a finn nyelv tanulásának vágya genetikailag öröklődik? Meg az is, hogy mindenféle "furcsa" nyelvet akar tanulni az ember? ;) Meg az is, hogy édesapám is pont "érdekes" (finn, albán) nyelveket tanulna, nem mondjuk franciát, németet, vagy valami felkapottabb (meg merem kockáztatni a szót: hasznosabb) kommunikációs formát.

Végül egy kis szomorúság: nézegettem szép kis nyelvcsaládunkat, megakadt a szemem a szamojéd nyelveken, ami az uráli nyelvcsaládon belül a finnugor mellett a másik (sokkal kisebb) ág: itt láttam meg a "kamassz" nevű nyelvet, ami a wikipedia szerint:

Kamassian or Kamas is an extinct Uralic language belonging to the southern group of the Samoyedic languages. The other Southern Samoyedic languages include Mator, Koibal, and Selkup. The last native speaker, Klavdiya Plotnikova, died in 1989.

Milyen szomorú, amikor nem csak egy ember hal meg, hanem vele együtt egy egész nyelv, ami valaha szebb korokat is megélt, szerelmet és bánatot közvetített évszázadokon át, és több ezer év kellett hozzá, hogy kialakuljon. És most kihalt nyelv, 1989 óta, amikor meghalt az utolsó ember, aki anyanyelvének vallotta valamikor.

Nincsenek megjegyzések: