Ez itt kérem szépen LGB kis házi agyzsugorítója lenne. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg internet szolgáltatóját, vagy leginkább tűrjön csendben.

2008. július 13., vasárnap

Snakker du norsk?

A bevezeto "utazasom" cimu essze utan lassuk mi is van itt. Par erdekesseg, ami nem trivialis esetleg ... Eloszor is monstansag a nap 22:30 fele megy le itt, de 23:30-kor meg nem tul eros szurkulet van, es igazabol kesobb sem lesz teljsen sotet, legalabbis ejfel utan fel oraval ezt tapasztaltam. Csillagot sajnos nem lattam, viszont talalkoztam a Holddal es Venusszal. A csillagaszti ismerteto utan lassuk a tobbi tenyezot (tudom akik ezt olvassak, nemikepp mas elmenybeszamolot varnak, dehat ez van, ez vagyok en ...)! Az ido kellemes (bar ma eppen esett, de eddig ez nem volt, es az elorejelzesek szerint nem is lesz tul sok szerencsere), mostansag kb 20 fok kornyeken van, ami mar majdnem tul meleg hosszabb setakhoz (legalabbis nekem), viszont szinte mindig van kellemes szel, en nagyon elvezem. Az termeszetesen egy buta tevhit, hogy itt mindig nagyon hideg van: nyaron akar 30 fok is lehet neha itt is. A tel az kisse mas, akkor allitolag -20 is elofordul, es delutan kettokor mar sotetedik. Tudom hulyen hangzik, de valahogy a felhok is masok itt, eloszor is sokkal tobb "kover" peldany van, masreszt egesz sok igen erdekes, szalas szerkezetu felhopamacs ivel at az egbolton. A levego egyszeruen isteni, talan ez, es talan mas is teszi, hogy a kozerztem nem is emlekszem mikor volt ilyen jo utaljara (az erkezes estejen es masnap "reggel" ugyan fajt a fejem, de szerintem az csak az utazas es talan egy kis idegesseg miatt is volt). Egyszoval, ami a kornyezeti korulmenyeket illeti, egy rossz szavam se lehet.

Nade lassunk mas temat is! A varos nagyon szep, ahol ralatas van az Oslo fjordra az egyenesen gyonyoru, sok sziget mindenfele benne. Sok zold es park is van mindenfele, neha nem is olyan, mintha egy nagyvaros lenne (amugy a lakosok szama kb fele Budapestnek, viszont a terulete nem sokkal kisebb mint Budapest). Ahol kicsit zsufoltabb a varos, ott is inkabb Pecset idezi, mint Budapestet. A kozlekedesi moral jobb, pl nem akarnak elcsapni a zebran, altalaban akkor is megallnak, ha meg le sem leptel az uttestrol. Erdekes teny, hogy a gyalogosoknak mindenhol harom lapa van, es pirosbol ketto van egymas felett, szakasztott ugyanolyanok, szimultan mukodessel. Erre nem sikerult rajonnom, hogy miert jo, lehet biztonsagi oka van (ha egyik elromlik). Szoval a varosi seta mondhatni biztonsagos, es kellemes. Az emberek viselkedese nemikepp mas, ugya a holgyeket engedjuk elore teoriarol itt nem sokat hallottak, es nemikepp furcsaljak is ezeket a probalkozasokat (ahogy lattam talan csak az idosek csinalnak ilyet). Altalaban is az az erzesem, hogy az itteni mentalitas (de ezt hallottam pl Finnorszagrol is, lehet ez valami eszakias szokas ugy altalaban) kevesbe megjatszos stilusu, mert ugye otthon azert engedjuk elore a holgyeket, mert igy szokas, ugy latom itt az az alapgondolat, hogy csak ugy "szokas" stb alapokkal nem foglalkoznak, es akkor fejezik ki magukat valami hasonlokkal mint amit mi "illedelmesnek" hivunk, amikor tenyleg kulon gondot forditanak ra, hogy valakit szeretnek, kedvelnek, stb. Oszinten, nekem ez sokkal jobban tetszik, kevesbe erzem talan kepmutatonak. Persze nem kell felreerteni, nem azt mondom, hogy rossz dolog tisztelni a holgyeket, es uvariasnak lenni, most inkabb olyan erzesekrol beszeltem, ami ennel az egyetlen dolognal azert sokkal altalanosabban fogalmazodott meg bennem, sokkal tobb tapasztalat alapjan, mint amit ide leirtam.

Itt talan eltevedni sem olyan konnyu, mivel a varos egyes reszeinek sokkal nagyobb a jellegzetessege, tobb park, masfajta stilus, hangulat. Azert mondanom sem kell, eltevedni mar sikerult, dehat egyreszt van terkepem, masreszt van kicsi szam, amit beszedre lehet hasznalni. Ezzel kapcsolatban erdekes, hogy sikerult kifognom egy kedves holgyet aki szot sem beszelt angolul, tehat kenytelen voltam norveg nyelvtudasomra tamaszkodni, ami erosen hianyos, finoman szolva is. Viszont ahogy lattam, teljesen "meg volt hatodva", hogy legalabb probalkozom, es lathatoan valamit azert ertek is belole, ha nem is sokat, a vegen meg is dicsert :) Persze a helyzet nem egyszeru, eleve nincs egyetlen norveg nyelv, hanem kapasbol ketto hivtalos valtozat van, a beszelt nyelv meg ezek tetszoleges aranyu kevereke, raadasul teljesen eltero kiejtesekkel (pl a hetes szamot ugy irjak, hogy sju, es ugy mondjak hogy su" - ez az idezojel persze egy u betu feletti ket vonas lett volna, hiaba na, nincs itt magyar karakter -, mig masok azt mondjak ra hogy "sziv", vagy valami hasonlo), eleve az Oslo nevet is egyesek ugy mondjak majdnem ahogy mi (Oszlo), mig masok Uslu-nak (es s-sel, nem sz-szel).

A fenykepezogep jol szuperal, csinalgattam is kepet, letolteni majd megprobalom, mivel boven van meg hely a memoriakartyan. Eddigi maszkalasaimhoz persze a tomegkozlekedest is igenybe kellett vanni. A jegyrendszert mind a mai napig nem ertem igazan, mert elvileg nem kell mindig uj jegy, viszont nem igazan sikerult megertenem meg mindig a logikat mogotte. Nem baj, ha veletlenul tobb jegyet hasznalok, az meg belefer, mintha egyszer elkapnanak blicceles miatt. Na igen, magyar viszonylatokhoz kepest azert a dolgok itt dragabbak, igaz az emberek tobbet is keresnek. Mindesetre mivel idom van, es jo dolog nezelodni, ha lehet inkabb gyaloglok.

A latnivalok nevei nemikepp furcsak, es nehezen megjegyezhetoek, es mivel nincs nalam epp a kerdeses jegyzetem ebben az ugyben, neveket nem nagyon fogok emliteni, viszont azert lattam par szep helyet mar, pl koztuk a legnagyobb parkot Osloban ami nagyon szep, van ott sok szobor, szokokut, rengeteg zold, mindenfele gyonyoru virag, szokokutak, es egy erdekes oszlop, amit dombormuvek boritanak. Volt kiralyi palota is, az orseggel egyetemben (epp akkor merultek le a tolheto elemek, mivel elotte meg nem toltottem), nemzeti szinhaz, egyetem, szep setaloutca, ami emelkedik a hegy fele, igy fontol nezve igen szep latvanyt nyujt.

Legkozelebb meprobalok fenykepekkel is szolgalni, igerem :) Az ido kezd javulni, ma ugye esett, de maris jobb, addig tanulmanyozom a helyi teve adast, es a norveg nyelvet a TV-bol es egy kedves gyerekeknek szolo tankonybol is, ami illik a szinvonalamhoz (marmint a norveg nyelvi tudasom szintjehez, masra gondoltatok?!?!).

Mindenestre egyetelen mondattal megfogalmazva: nagyon jo itt lenni :)

1 megjegyzés:

Encsi írta...

Érdekes ez a gyalogos lámpa... szerintem simán csak feltűnőbb így, ha piros van. Feltételezem, nem is annyira a helyieknek jelzik ennyire, hanem a hülye külföldieknek :) (Dániában legalábbis mindig irtó felzúdulást keltett a környéken, ha átmentünk a piroson, még ha nem jött semmi, akkor is.)