Ez itt kérem szépen LGB kis házi agyzsugorítója lenne. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg internet szolgáltatóját, vagy leginkább tűrjön csendben.

2008. július 15., kedd

Vikingek

Eloszor is, par uj fotot is elhelyeztem az albumban (lasd elozo blog bejegyzesemben), dehat nem eppen egyszeru es gyors elvegezni ezt innen, a megfelelo (ertsd: unix szeru) kornyezet hianyaban :) Nehany helyre megjegyzest is irtam. A norveg billenyuzetes norveg windows norveg Internet Explorere meg igencsak szeret elszallni, mint a gyozelmi zaszlo, szoval a windows mindenhol csak windows a vilagon ... Azert mar egesz jol elboldogulok a norveg nyelvu softwarekkel is, legalabb ennyi elonye is van, hogy nem sajat cuccot hasznalok.

Node, a technikai kitero utan ... Az emberekrol. Ugy tunik Osloban igen sok "idegen" el, ugy ertem, akiken latszik, hogy nem igazan eszakiak, mert pl fekete boruek, vagy nok, akik arcukat leszamitva teljesen lefatyolozva jarnak. Erezhetoen a varos adott helyere jellemzo, hogy lathatjuk oket, a nepmuveszeti muzeumban talaltam is egy tablat, ahol epp azt magyaraztak, hogy igen sok bevandorlo erkezik Norvegiaba pl pakisztanok. Tovabb erosodott bennem az az erzes, hogy sokkal jobban tetszik a mentalitasa az embereknek itt, hogy nem adnak a felesleges csak szokas alapu udvariassagra, pl metroban stb eszebe sem jut senkinek elnezest kerni ha neki megy valakinek mert ugye az tomegben termeszetes. Ez nekunk persze elsore modortalansagnak tunik, de ha jobban belegondolok, sokkal jobb ez igy, most mondhatjuk kb percenkent, hogy "bocsanat" vagy hasonlo, de mogotte nincs komoly erzelem, max egy masodpercre amig kimondod, aztan kene naponta szazszor mondani kb, ez nem jelent tenyleg semmi erzelmi toltetet ami miatt erdemes lenne allandoan jopofizni. Azonban ha kicsit is kozelebbi kapcsolatba kerulsz egy emberrel (pl megkerdezel tole valamit) azonnal feltunik, hogy az elmeletem helyes, nem azt jelenti, hogy "rideg viking szivuk" lenne, vagy nem lennenek baratsagosak, ha barmi plusz interakcio van mint csupan buta illedelmessegi formulak allando mormolasa es gyakorlasa, nagyon is kedvesek. A masik erdekes dolog, hogy automatizalas tekinteteben nemileg elobbre jarnak, altalam teljesen meglepo dolgok (magyar szemmel) nezve vannak, pl lattam benzinkutnal be sem kell menned fizetni, mert minden automatahoz van kartyas fizetesi lehetoseget lehetove tevo szerekentyu (az kulon erdekes, hogy mint kideritettem itt az uzemanyag globalis aremelkedese mellett van egy masik ciklus is: hogy a heten valtozo az uzemanyag ara, pl hetvegen sokkal olcsobban adjak, mint hetkoznap). A masik pl a boltok, a penztarnal fel van szerelve egy ereme automata, es nem a boltos lany/fiu kezebe szamolgatod ki, hanem oda bedobalod, kozben a kijelzo mutatja is, hogy eddig mennyi volt. Tovabba muzeumoknal is sok helyen jellemzo, hogy nem valami bacsika/nenike szedi a jegyeket, hanem azt megveszed az informacional, aztan vonalkod leolvaso szeru cucchoz kell tenni es a kapu akkor enged be.

Encsi nagyon kedvesen kikereste nekem, hogy itt a tomegkozelekedes ugy muxik, hogy max 1 oraig ervenyes egy jegy, kozben barmennyit atszallhatsz, kozben en is kideritettem ezt igaz, a webet bongeszgetve infok utan. A jegy meg hajoutra is ervenyes, igy esett, hogy egy kis fjord hajokazas is beiktathato volt tegnap, minden tovabbi koltseg nelkul. A tegnapi nap kicsit hosszura sikerdett, marmint latnivalo bamulasban, ugyanis ott volt a nepmuveszeti muzeum. Na ez egy nagyon erdekes, es kedves hely, ugyanis nem sotet muzeumi tarlatok sora csupan, hanem egy nagyon nagy park, ami tele van kulonallo hazikokkal, melyek nagy resze kulonbozo korhu jelleget mutat (egeszen tobb szaz evvel ezelottol a kozelmultig van minden), nehol egesz utcakkal es terekkel, es a legtobbe be is lehet menni, es korulnezni ott. Az meg kulonosen kedves otlet, hogy sok helyen alkalmazottak szintugy korhu ruhaba oltozve az adott szituaciohoz illo tevekenyseget folytatnak, es kozben beszelnek is stb, tenyleg meggyozo volt, hogy ok oda tartoznak. Volt peldaul egy iskola diakokkal (gondolom nyari zsebpenznek jo a lurkoknak itt dolgozni), bolt nokkel, amint epp beszegetnek es vasarolnak, neni a kertben kapalva, fonalat keszito lanyok, benzinkut (ez ugye mar nemikepp ujabb korban volt, talan 1960 kornyeken pl) elott harmonikazo bacsika, de egy tanc oktato "terem" is volt peldaul. Ezt vegigjarni azert eleg faraszto, de megeri, szoval felreertes ne essek, erdemes megnezni! Kozben eleredt az eso, ami szintugy nem olyan mint a magyar - tudom hulyen hangzik, de olyan mintha "hoszabb" cseppek lennenek -, szerencsere egy fel ora varakozas utan elallt, addig legalabb pihentem is az eddig hazban.

A viking hajo muzeumban harom eredeti viking hajo volt kiallitva, az egyiknek inkabb csak maradvanya, de a masik ketto eleg meggyozo volt. Ahogy az albumban is irta megjegyzesnek, azon gondolkoztam, hogy ez tengeri vagy folyoban hasznalt hajok lehettek-e, szerintem az elobbi, mivel szelesek voltak elegge, amennyire tudom, az annak a jele. Szoval az sem kizart, hogy hasonloval hajoztak el Vinlandra is Kolumbusz elott fel evezreddel ... Voltak itt meg kisebb dolgok is kiallitva persze, de ez egy zart epulet volt, es nem is tul nagy (egy harom szarnyas epulet a harom hajonak), a fo latvanyossagot a hajok jelentettek.

Na ennyit mara, majd folytatom legkozelebb, koszi a figyelmet :)

Nincsenek megjegyzések: