Ez itt kérem szépen LGB kis házi agyzsugorítója lenne. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg internet szolgáltatóját, vagy leginkább tűrjön csendben.

2008. július 11., péntek

i Oslo

Tehat itt vagyok kerem szepen :) Sajnos szep magyar nyelvunk ekezetes karaktereit hanyagolnom kell itt, mivel errefele nemigen torodnek a mi gyongyoru nyelvunkkel, ugy tunik :) Ebbol kovetkezik, hogy helyesirasellenorzessel sem igen tudok jatszani, ami ismerve a helyesirasomat, nem lesz igazan jo hatassal az iromanyra, dehat annyi baj legyen ... Amugy az egesz annak is koszonheto, hogy notebook ugyan meglapult a csomagban (amirol a repteren kiderult, hogy 22kg sulyu a megengedett 20 helyett, de a holgy igen kedvesen csak mosolygott, es megemlitette, hogy legkozelebb vigyazzak), viszont a toltot nagy okosan otthonhagytam, es a remek ceges notebook kemeny ot percet ha kibir a lepukkant aksijaval. Nade, hogy ne terjunk el a lenyegtol: igen, itt vagyok Osloban, ha nem is volt egyszeru annyira, mert ahogy Isti mondani szokta, ahol en vagyok, ott a kaland :) Nade kezdjuk az elejen!

Encsi volt olyan szives, es egyeb segitsegei mellett meg a repterre is kivitt, es elmagyarazta mit is kell tudnom, hogy is kell csinalni a dolgot, illetve a biztonsagi ellenorzesig ott is volt, nyilvan tovabb mar o sem johetett. Ezen tul is jutottam, nem volt besipolas, meg semmi, mivel elorelatoan nem vettem fel ovet sem a nadraghoz (ennek folyomanya volt, hogy egesz uton a nadragomat huzogattam, hogy le ne essen). A terminalban eltoltott kb ket ora valami hihetetlen gyorsan eltelt, nem is ertem hogyan. Talan azert, mert Jozsi is felhivott, es beszeltunk egy jo darabig, es par SMS is ment ide-oda. Masodsorban ott volt egy csomo norvegul beszelo ember, es azonnal tesztelhettem a nyelvtudasom, ami a megertest illeti, es neha valamit ertettem is, tehat nagyon boldog voltam. Node ... Meg szerencse, hogy Encsi figyelmezetett, hogy lehet, egy busz fog beallni, vagy gyalog kell odamenni a repulohoz (mert az elejen valami alagutas eljarasrol tudtam csak, ami mashol talan ugy is van). Egyeb esetben lehet, furcsaltam volna, elvegre ugye en nem busszal szerettem volna Olsoba menni, hanem repulovel.

Mindenesetre a busz kalandon atesve (eleg zsufolt volt) oda is ertunk a repulohoz, ahova sikeresen feljutottam, es leultem a helyemre. Na, akkor a hangosbemondon eldaraltak egy olyan szoveget, amiben nem is voltam biztos, hogy norveg, tehat elozo terminalban szerzett jo tapasztalataim maris a multe lettek. Utana elmondtak angolul is, az a baj, hogy a kiejtes alapjan lehetett volna akar nem angol is ... Mindegy, elolvastam inkabb a papirrol a biztonsagi dolgokat (mentomelleny, oxigen maszk es ilyesmik). Nem keves varakozas utan a repulo elindult, es valami hihetetlen mennyisegu kb 20km/ora sebessegu araszolasba kezdtunk, ide-oda kanyarogva, komolyan azt gondoltam, hogy kisse lassu lesz, ha ilyen sebeseggel fogunk a foldon gurulva eljutni egeszen Osloig, kb a "nyocker" kozlekedesere emelkeztetett a dolog. Kozben a repulo hajtomuve inkabb egy kis fordulatszamon uzemelo beteges hajszarito hangjat idezte. Amikor mar kezdtem elaludni, egyszer csak a hang atment egy nagy fordulatszamu, ipari arammal mukodo megtelt porzsakos proszivo hangjat idezo kompozicioba, es igen nagyfoku gyorsitasba kezdtunk, ami az elozo araszolasokhoz kepest kisse meglepo volt elsore. A felszallas elmenyerol lemaradtam meglepo modon, ugyanis eppen azzal voltam elfoglalva, hogy miert es honnan hullanak a karomra vizcseppszeru valamik (kozben eppen vizionaltam, hogy az National Geographic csatornan a "repluogepkatasztrofak" cimu musorban ez hangzik el: "ennek a balesetnek nem szabadott volna megtortennie, ha a 16F helyen ulo utas idoben szolt volna, hogy valami nincs rendben, mert viz szivarog az utasterbe"). Szerencsere ez elmult, tehat el is feledkeztem rola, szinte azonnal.

Lepillantva az ablakbol lattam a Dunat, es valami szigetet, tudomisen melyik volt az. Az ut tovabbi resze nem volt tul erdekes, mivel minden felhos volt (viszont par percig erdekesnek tartottam a latvanyt, hogy a felhok felett repulunk, utana mar kevesbe, viszont valtozatossagat jelentettek a legkori turbulenciak, amikor raztak a gepet, de senki nem vette fel latszolag, gondolom, ez teljesen normalis jelenseg adott keretek kozott legalabbis), masreszt nagyon fajt a fejem, lehet a legnyomas valtozas miatt. Leszallas elott volt igazan erdekes volt viszont a helyzet, mert ahogy kozeledtunk a felhoszint fele, kozelrol nagyon szep latvanyt nyujtott. Olyan volt mint egy taj, hegyekkel es fakkal, erdokkel, csak eppen minden feher, mintha ho fedte volna be, de nemikepp persze attetszo is volt az egesz. Meg egy kis turbulencia, amikor athaladtunk a felhoretegen, aztan, na ... az mar volt valami, mint latvany! Folottunk nagyon mely kekben a felhoreteg, mar alulrol nezve, alattunk par igen atlatszo felhoreteg, a fold remekul latszott, es valami hihetetlen erdekes volt, mintha valaki tavakat szort volna el veletlenszeruen a tajra! Ezeket meg a gleccserek vajtak ki az utolso jegkorszakban, arra gondoltam. Kozben a horizont kozeleben az eg savakban es foltokban hihetetlen erdekes szinekben tundoklott, volt voros, sarga, okker, majdnem lila, stb. Volt egy pillanat, amikor azt hittem, hogy egy masik repulo tart felenk oldalrol, de csak egy felhopamacs volt, ami szet is oszlott nemsokara. Ahogy kozeledtunk a foldhoz, igen fura volt, hogy ugy ereztem tul alacsonyan vagyunk mar, mindjart elkapunk par fat. A latvany viszont gyonyoru volt, a tavakkal teleszort taj, itt-ott fenyek a foldrol, a megcsillano ezerszin a horizont fenyeivel rajtuk. A leszallas kicsit pattogos volt, de nem volt komoly. Leszallas utan orommel vettem tudomasul, hogy ertem amit a kisasszony mondott elkoszonoskeppen, ugyhogy en is visszamondtam neki, hogy; "ha det bra", amitol mosolyogni kezdett, nem tudom azert, mert a kifejtesem volt-e vicces, vagy azert, mert en is udvarias voltam.

Na a kaland csak ezutan kovetkezett! Orommel neztem jobbra, es balra, ugy ereztem magam mint az elso holdraszallo, csak en a Hold homokja helyett Norvegia foldjere tettem a labam elso alkalommal. A bevalt taktikamat kovetve kovettem a tomeget, csak tudjak merre mennek. El is jutottam a futoszallagik, ahol kb 15 perc varakozas utan, es szamtalan tevedes utan (az uj borondomet nemigen ismertem fel, ugyan ragasztottam ra matricat, de pont azon az oldaln fekudt mint kiderult - ragasztok maskor a masik oldalara is, amugy Ubuntu matrica volt, mint egyedi ismeretojel). Node, ezen is tul vagyok, gondoltam, mar baj nem johet. Hat tevedtem :)

Eppen azon gondolkoztam, hogy lesz-e barmi ellenorzes, hiszen csomagot, utlevelet, stb, senki nem kert eddig Norvegiaban legalabbis. Dehat az emberek csak mentek, tehat kovettem oket, bar kezdtem kicsit elbizonytalanodni, hogy sehol senki, aki megneze barmit? Nohat "kivansagom" teljesult, tekintve, hogy tanacstalan, talan kisse ideges magatartasom feltunt a biztonsagi szolgalatnak, szoval megallitott az ipse (aki teljesen ugy nezett ki, mint egy magyar csavo, aki a kandikamera musorban szokott lenni, ez kisse meglepett ...) es elkerte az utlevelemet, es megkerdezte, megis mit csinalok itt, nincs-e nalam alkohol, vagy mas valami. Mondtam, hogy nincs, de talan nem hatarozottan, illetve nem voltam keszen hirtelen egy angol nyelvu tarsalgasra, szoval pontos infokat nem tudtam hirtelen mondani. Ezert kozolte is velem azonnal, hogy kovetnem kene. Kovettem is, ahol egy kedves leany megkerdezte ugyanazokat a kerdeseket, es mivel ertheto modon kisse ideges voltam, lehet nem teljesitettem valami jol, ezert (vagy amugy is?) megkert, hogy nyissam ki a borondot, ami nemi szerencsetlenkedes utan sikerult is, atnezegette, majd kedvesen kozolte, hogy mehetek. A kandikameras csavhozo hasonlo ipsenek valamit mondott amibol annyit ertettem, hogy kb "nem semmi", szoval megse vagyok csempesz. Mentem is volna tovabb, amikor utanamszoltak, hogy nem arra kene menni, hanem masfele (kozben mar mindenki eltunt, amugy az egesz repter tok kihalt volt) tehat a "kovetem a tomeget" taktika nem segitett. Viszont kedvesen utbaigazitottak, es sikeresen elhagytam a terepet.

A tobbi resz nem volt tul erdekes, busz, ilyesmi, ezekrol tul sokat nem lehet meselni, mindenesetre igen faradt voltam, igen keso volt, es igencsak fajt a fejem, tehat agyba is bujtam azonnal, ma del korul ebredtem. Most viszont legyen eleg egyenlore ennyi, mert elfaradtam a gepelesben :) Igazi, jo hosszu LGB-s iras lett, habar a siettseg es a fura billentyuzet miatt gondolom tele van hibakkal ...

4 megjegyzés:

Encsi írta...

Na drága, ami a check-in pultos néninek feltűnt elsőre, azzal a norvég hatóságok is megbirkóztak másodikra :) nevezetesen, hogy megkésve bár, de törve nem, épp felavatod magad repülésügyileg :) lehet, mondanom kellett volna valóban, hogy az EU, non-EU és vám kifejezésekre figyelj oda :) amúgy befelé csomagot már nem szoktak ellenőrizni, gondolom abból indulnak ki, hogy amit már felengedtek egy reptéren, és nem robbant fel a repülőn, az nagy kárt már nem okoz az országban.

take care, pusz

u.i. ha a jó levegőn északon sem múlik a fejfájásod, magam viszlek el idehaza orvoshoz...

LGB írta...

A repulo leszallasa utan gyalog mentunk be a repterre, nem volt busz, folyoso semmi, volt ket ajto egymas mellett, az egyiken az allt, hogy EU meg schengen (vagy hogy irjak) es mivel I am from EU, meg amugy is mindenki arra ment, en is. Aztan logikusan kitalaltam hogy a "nothing to declare" feliratu kapun mentem tovabb miutan a borondom meglett vegre. Szoval en szerintem mindent jol csinaltam, max tenyleg az lehetett, hogy latszott rajtam, hogy azert ideges is vagyok ... A fejemnek azota semmi baja, sot jobban erzem magam atlag, mint otthon szoktam! Szerintem csak az izgalom, nemeg a repulessel es az uj helyhez valo hozzaszokas miatt volt, masnap reggel (ami delben volt ...) ereztem meg kicsit, de azota is semmi, teljsen kipihentnek es fittnek erzem magam. Szoval no para.

Haspók írta...

Nyugi, a repulon nekem is fajt a fejem. A foldon viszont nem szokott, ugyhogy ezzel nem vagy egyedul. Viszont ha mar "megszolittattam" irasodban, a kalad tenyleg ott van, ahol Te. Erre ekes bizonyitek a biztonsagi szoba belulrol torteno megtekintese. Ezt a kivaltsagosokon kivul altalaban csak a lump elemek ismerik. :) Nem akarom, hogy te sorold be magad, igy elmondom, arra gondoltam, Te kivaltsagos lettel ;)

LGB írta...

:) akkor megnyugodtam :)